SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ros d'Eroles

  • Ser Ros d'Eroles Ser Ros d'Eroles
  • Ser Ros d'Eroles Ser Ros d'Eroles
Wygląd i konsystencja:
Ser Ros d'Eroles ma miąższ w kolorze kości słoniowej z nieregularnymi oczkami. Skórka dzięki płukaniu w solance ma jasno-pomarańczowe zabarwienie. Wytwarzany w kształcie cylindrycznym o średnicy 8-10 cm i wysokości 4 - 7 cm. Waga jego waha się od 400 do 600 gram.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Ros d'Eroles jest produkowany z krowiego mleka, dojrzewanie trwa 60 dni. Koagulacja mleka przeprowadzana jest w temp 32-34 * C i trwa około 45 minut. Podczas wytwarzania ser jest regularnie przemywany solanką, co wpływa na zabarwienie skórki.

Smak i zapach:
Ser ma kremowy, łagodny smak oraz owocowy posmak.

Pochodzenie:
Ser Ros d'Eroles produkowany jest przez Maura Salvador Mas d'Eroles w Adrall, powiat Alt Urgell, w Katalonii.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 45 - 55%.

Proponowane wina:
Raventos Brut Cava, Port lub Chardonnay.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis