SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Roomano

  • Ser Roomano Ser Roomano
  • Ser Roomano Ser Roomano
  • Ser Roomano Ser Roomano
  • Ser Roomano Ser Roomano
Wygląd i konsystencja:
Roomano to ser twardy, podobny do sera Gouda. Pochodzi z Friesland, z północnej części Holandii. Podstawową różnicą, która odróżnia ser Roomano od sera Gouda, to zawartość tłuszczu w serach. Gouda zawiera 48% tłuszczu, a nawet i więcej. Roomano zaś zawiera mniej niż 48% tłuszczu. Roomano jest produkowany z mleka krowiego. Jest typowo dla tych serów przetrzymywany od 4 i więcej lat, by dojrzał. Roomano często jest mylony z włoskim serem Roomano. Ten ser raczej jest ciężko znaleźć, nawet w Holandii.

Smak i zapach:

Smak sera jest bardzo zgrany, słony i słodki, z wyczuwalnymi smakami cukierków maślanych lub toffee.

Podawanie:
Idealnie komponuje się z wieloletnimi Shery, także z winami.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis