SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Roncal

  • Ser Roncal Ser Roncal
  • Ser Roncal Ser Roncal
  • Ser Roncal Ser Roncal
  • Ser Roncal Ser Roncal
  • Ser Roncal Ser Roncal
  • Ser Roncal Ser Roncal
  • Ser Roncal Ser Roncal
Wygląd i konsystencja:
Ser Roncal wytwarzany jest w kształcie cylindrycznym. Waży 3 kg. Wnętrze sera jest kremowe o zabarwieniu jasno żółtym z małymi nieregularnymi oczkami. Skórka jest gruba i twarda w kolorze słomy lub nawet brązowym, na wierzchu znajdują się wyciśnięte motywy tradycyjne dla regionu, w którym powstał.

Smak i zapach:

Roncal ma orzechowy i pikantny smaki z teksturą do żucia. Nieco podobny do Pecorino Toscano i Manchego. Roncal ma swój niepowtarzalny, przepyszny charakter i posmak wielu rodzajów wina.

Pochodzenie:

Roncal pochodzi z mleka owczego legendarnego Lacha i ras owiec Oveja Aragonesa. W zależności od sezonu, te stada pasą się w wysokich Pirenejach lub na obszarze Bardena Navarra, prowincji, którą opisał Ernest Hemingway w powieści 'Słońce też wschodzi'. Roncal, wykonywany jest w jednej z siedmiu wsi w Valle de Roncal.

Pochodzi z Valle de Navarra region Hiszpanii,historia sera sięga XIII wieku,

Podawanie:
Stosowany jako przekąska.

Proponowane wina:

Można przede wszystkim delektować się nim z Sauvignon Blanc lub Tempranillo.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis