SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Romans Part Dieu

  • Romans Part Dieu      www.mundoquesos.com Romans Part Dieu www.mundoquesos.com
  • Ser Romans Part Dieu Ser Romans Part Dieu
  • Ser Romans Part Dieu Ser Romans Part Dieu
Wygląd i konsystencja: Romans Part Dieu jest bardzo podobny do sera Saint Marcellin z uwagi na miejsce swego pochodzenia – historyczna prowincja Dauphiné - oraz metodę produkcji. Jedyną rzeczą, które je odróżnia, jest kształt. Ser ma postać dysku, o wysokości 10cm i grubości 1,5cm. Podobnie jak ser Saint Marcellin jest bogaty i kremowy.Skorka miękka,pokryta białą pleśnią.Zawartość tłuszczu:45%.

Komponenty i wytwarzanie:
Dawniej był serem świeżym, wytwarzanym rzemieślniczo z mleka koziego, obecnie natomiast produkuje się go z pasteryzowanego mleka krowiego. Romans Part Dieu wydziela nieznaczny zapach piwnic, w których dojrzewa. Proces dojrzewania trwa co najmniej dziesięć dni.

Podawanie: doskonale się topi,dodawany  do sałatek  i  zup.

Proponowane wino: Anjou-Villages, Crozes Hermitage, Cornas
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis