SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Romadur

  • Ser Romadur Ser Romadur
Wygląd i konsystencja:
Romadur jest pokryty pomarańczową skórą z delikatnym meszkiem, płukaną kilka godzin. Ma kształt prostopadłościanu. Wnętrze w kolorze słomkowym o kremowej, zwartej i miękkiej konsystencji. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od francuskiego słowa remoudre oznaczającego mleko. Ser waży zazwyczaj od 100 do 125 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Romadur jest podobny do sera Limburger, ale lżejszy i łagodniejszy w smaku. Jest wykonany z niepasteryzowanego mleka w kształcie prostokąta. Moczony w solance przez 16 godzin. Dojrzewanie trwa minimum 14 dni w temperaturze 14° C. i 90% wilgotności. Podobnie jak inne powierzchniowo dojrzewające sery ma bardzo mocny, pełny zapach. Romadur zbyt dojrzały staje się suchy i twardy albo kleisty i rozlewający się.

Pochodzenie:

Produkowany w Bawarii, Austrii i dawnej Czechosłowacji.

Smak i zapach:

Smak sera jest pikantny, jednak łagodniejszy niż Limburger.

Podawanie:

Idealny na kanapki, przekąski.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Proponowane wina:

Wino Gewurztraminer.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis