SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Rollot

  • Ser Rollot Ser Rollot
Wygląd i konsystencja:
Rollot to mleczarniany, półmiękki, tłustawy ser wytwarzany z mleka krowiego, który posiada mało dziur, a jego barwa jest w tonacji jasnożółtej i żółtej. Zawartość tłuszczu w suchej masie sera Rollot wynosi 45%.

Komponenty i wytwarzanie:
Rollot jest zwykle produkowany w kształcie koła lub serca, a okres dojrzewania trwa około czterech tygodni. Na półki sklepowe trafia też w formie płaskiego cylindra o wadze 200-300 gram. Jego skórke pokrywa warstwa bakterii czerwieni serowej oraz wyraźnie odciśnięty wzór siateczki (ser leżakuje w sicie).

Smak i zapach:
Ser Rollot ma wyróżniający, słony smak, a w długotrwałej goryczce przypomina ser Romadur.

Pochodzenie:
Ser zawdzięcza swoją nazwę wiosce, w której był wytwarzany na samym początku przez mnichów.

Podawanie:
Rollot bardzo dobrze smakuje z lampką białego wina.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis