SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Rokpol

  • Ser Rokpol Ser Rokpol
  • Ser Rokpol Ser Rokpol
  • Ser Rokpol Ser Rokpol
Wygląd i konsystencja:
Rokpol to Polski ser pleśniowy wzorowany na francuskim serze Roquefort, w którym charakterystyczny smak i wygląd uzyskiwany jest dzięki grzybom typu pędzlak. W 2006 r. pojawiła się nowa odmiana sera, nazwana Złotym Rokpolem, charakteryzująca się złocistą barwą masy serowej, nieco większą wilgotnością, bogatszym aromatem i
ostrością.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany w odróżnieniu od francuskiego, z pasteryzowanego krowiego mleka. Dojrzewanie trwa od 2 do 3 miesięcy, podczas których do miąższu wstrzykuje się pleśń strzykawką, a następnie poprzez nakłuwanie wprowadza się powietrze powodujące jej rozmnażanie.

Podawanie:
Spożywany bezpośrednio, bądź jako charakterystyczny składnik sosów do potraw.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu wynosi między 45-50%.

Proponowane wina:

Cabernet lub Porto lub inne trunki: Wódka, Schnapps.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis