SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Roccolo

  • Ser Roccolo Ser Roccolo
Wygląd i konsystencja:
Ser Roccolo posiada skórkę płukaną w solance. Ten proces trwa 4 miesiące. Wnętrze jest gładkie i gęste w kolorze blado złotym przy skórce lekko suche. Sama skórka jest brązowa z akcentem żółci i bieli. Przypomina swym wyglądem ser Taleggio.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser jest wytwarzany z mleka krowiego od rasy alpejskich krów brązowych. . Dojrzewa 6 miesięcy na deskach sosnowych w jaskiniach naturalnych Arrigoni na około 3000m nad poziomem morza.

Smak i zapach:

Aromat grzybów z lekką kwasowością, ziemisty smak. Długie starzenie i mycie solanką daje Roccolo rzadką złożoność aromatów.

Pochodzenie:

Nazwę swą wziął od cylindrycznego kamiennego budynku znajdującego się w Valle (Valtaleggio)w regionie Włoch.

Podawanie:

Degustacja przy białym winie Sauvignon Blanc lub White Burgundy.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis