SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Rocamadour

  • Ser Rocamadour Ser Rocamadour
  • Ser Rocamadour Ser Rocamadour
  • Ser Rocamadour Ser Rocamadour
  • Ser Rocamadour Ser Rocamadour
  • Ser Rocamadour Ser Rocamadour
  • Ser Rocamadour Ser Rocamadour
  • Ser Rocamadour Ser Rocamadour
  • Ser Rocamadour Ser Rocamadour
  • Ser Rocamadour Ser Rocamadour
Wygląd i konsystencja:
Ser zwany także Cabecou, to młody ser farmerski, produkowany w kształcie niewielkich dysków koloru kości słoniowej. Młody ser ma cienką skórkę i delikatny, kremowy miąższ o subtelnym zapachu mleka i pleśni.

Komponenty i wytwarzanie:

Stosowane metody produkcji sera Rocamadour są bardzo surowo przestrzegane. Do produkcji sera można stosować mleko kóz alpejskich lub rasy Saaneńskiej. Ilość kóz na hektar gospodarstwa nie może przekraczać 10 sztuk, a ich pożywienie musi się składać w 80% z pokarmu najwyższej jakości.

Smak i zapach:

W zależności od indywidualnych upodobań smakowych, ten niewielki ser spożywany jest na różnych etapach dojrzewania. Młody ser Rocamadour (pomiędzy 1. do 2. tygodniem dojrzałości), ma delikatny, kwaśny zapach i delikatny posmak kojarzący się z cukrem i orzechami laskowymi. W miarę upływu procesu dojrzewania, cechy te stają się coraz bardziej wyraziste.

Podawanie:

Może być spożywany na gorąco, jako dodatek do pieczywa lub sałatek.

Pochodzenie:

Cabécou de Rocamadour jest bardziej znany pod nazwą 'Rocamadour' od miasta w regionie Quercy. W języku okcytańskim 'cabécou' oznacza młodą kozę. Ser ten w XV wieku był synonimem waluty używanym jako środek płatności przy uiszczaniu pańszczyzny, dzierżawy czy podatków. Prywatni wiejscy producenci, od chwili uzyskanie znaku AOC w 1996 roku, porzucili nazwę Cabécou, jako zbyt ogólną i obecnie promują używanie nazwy „Rocamandour”. Pozwala to na odróżnianie tego sera od wielu innych istniejących serów Cabécou.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis