SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Robiola di Roccaverano

  • Ser Robiola di Roccaverano Ser Robiola di Roccaverano
  • Ser Robiola di Roccaverano Ser Robiola di Roccaverano
  • Ser Robiola di Roccaverano Ser Robiola di Roccaverano
  • Ser Robiola di Roccaverano Ser Robiola di Roccaverano
Wygląd i konsystencja:
Robiola di Roccaverano jest miękkim, dojrzałym serem wytwarzanym w kształcie okręgu, o skórce w kolorze jasnobrunatno-pomarańczowym. Waga w granicach 250-400 g, grubość – 4-5 cm, średnica – około 10-14 cm. Ser wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego z dodatkiem owczego i koziego.Produkcja trwa cały rok.Okres dojrzewania trwa do 30 dni.

Smak i zapach:
Ser ma ostry zapach z nutą jaśminu. Smak pikantny.

Pochodzenie:
Nazwa sera pochodzi od miasta Robbio w regionie Lombardia, w prowincji Pawia oraz od Roccaverano w regionie Piemont, w prowincji Asti. Obszar produkcji obejmuje teren pogranicza Alessandrii i Langhe.

Podawanie:
Robiola di Roccaverano bywa serwowany jako ser deski serów z dodatkiem oliwek, soli, pieprzu oraz w niezastąpionym towarzystwie białego wina.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi minimum 40%, białka  34%.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis