SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Riopelle de l'Isle

  • Ser Riopelle de l'Isle Ser Riopelle de l'Isle
Wygląd i konsystencja:
Miękki ser potrójnie kremowy z białą pleśniową skórką ważący 1.4 kilo. Wytwarzany ręcznie, w kształcie spłaszczonego cylindra.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem śmietany. Dojrzewa 60 dni.

Smak i zapach:
Topi się w ustach i ma wspaniały smak orzechów laskowych, grzybów z odrobiną masła.

Pochodzenie:
Riopelle de l'Isle pochodzi od nazwiska słynnego malarza Jean-Paul Riopelle, który łaskawie użyczył swojego nazwiska i nazwy jednego z jego dzieł w celu promowania tego sera. Riopelle zmarł kilka miesięcy po rozpoczęciu produkcji tegoż sera. Ser jest wytwarzany w Kanadzie, w rejonie Chaudière - Appalaches.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 35%.
Wilgotność: 50%.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis