SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Rigotte

  • Ser Rigotte Ser Rigotte
  • Ser Rigotte Ser Rigotte
  • Ser Rigotte Ser Rigotte
Komponenty i wytwarzanie:
Rigotte nie jest wytwarzany w procesie ponownego gotowania mlecznej serwatki, który jest stosowany przy wyrobie wielu serów serwatkowych. Zwykle ser ten wytwarza się w mleczarniach z krowiego lub koziego mleka. Ser jest marynowany w aromatycznych olejach doprawionych papryką i świeżymi ziołami.

Smak i zapach:

Rigotte jest bardzo ziarnisty po dojrzeniu, charakteryzuje się łagodną, cytrynową świeżością i lekko goryczkową końcówką.

Pochodzenie:

Nazwa Rigotte to lokalna nazwa serów w regionach Isere, Rodanu i Loary. Słowo to pochodzi prawdopodobnie z francuskiego „recuit” i włoskiego „risotta”, które oznaczają „gotowany ponownie”.

Podawanie:

Rigotte doskonale się sprawdza w potrawach z grilla i w sałatkach.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 50%.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis