SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ricotta di Pecora

  • Ser Ricotta di Pecora Ser Ricotta di Pecora
  • Ser Ricotta di Pecora Ser Ricotta di Pecora
  • Ser Ricotta di Pecora Ser Ricotta di Pecora
Wygląd i konsystencja:
Najlepsza ricotta jest z mleka owczego, a jego serwatka posiada najbardziej skomplikowany skład chemiczny.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest wyrabiana z owczego mleka. Ricotta jest z serwatki, ciecz spływa podczas procesu zsiadania mleka. Ser owczy o twardej konsystencji i białym kolorze. Masę serową posoloną solą morską pozostawia się na kilka miesięcy, w trakcie których ser dojrzewa. Po 4 lub 5 miesiącach twardnieje.

Podawanie:

Jego wykorzystanie jest szerokie: w płatkach używa się do dań ciepłych lub często rozkrusza się go na świeże, letnie sałatki lub ściera na tarce, a gdy jest jeszcze bardziej twardy i ostrzejszy – dodaje się do potraw z makaronu.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis