SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ricotta

  • Ser Ricotta Ser Ricotta
  • Ser Ricotta Ser Ricotta
  • Ser Ricotta Ser Ricotta
  • Ser Ricotta Ser Ricotta
  • Ser Ricotta Ser Ricotta
  • Ser Ricotta Ser Ricotta
Przepisy z serem Ricotta >>

Wygląd i konsystencja:

Ser Ricotta formowany jest w krążki. To ser o idealnie białym, wilgotnym – lecz nie kleistym - miąższu robionym z serwatki, czasami wzbogacony jest mlekiem lub śmietaną. Jest to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony.
Dobry ser Ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek. Dobry ser Ricotta nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały. Ma łagodny, słodkawy smak i śnieżnobiały kolor. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'recocotus' oznaczającego wielokrotne gotowanie.

Pochodzenie:

Powstał we Włoszech wyrabiany był przez ludzi biednych, którzy starali się wszelkie produkty rolne wykorzystywać jako pożywienie. Tradycyjnie wyrabiano go z serwatki powstałej przy wyrobie sera Mozzarella z krowiego mleka. Ścięty twaróg zbiera się z powierzchni płynu i układa do odsączenia w dość gęsto plecionych koszykach. Obecnie we Włoszech wyrabia się go zarówno z mleka owczego (Ricotta di Pecora), jak i krowiego (Ricotta Veccina), a nazwę uzupełnia określenie regionu produkcji, np Ricotta Siciliana itp.

Komponenty i wytwarzanie:
Głównym składnikiem sera jest mleko krowie, podgrzewane do temperatury 77 st. C. Dodatek kwasku cytrynowego powoduje rozpoczęcie procesu destabilizacji i rozwarstwienia. Białko z serwatki oddziela się i wypływa na powierzchnię, następuje koagulacja. Granulki sera (albuminy mleka) są zbierane z powierzchni warzonego mleka i przekładane do wiklinowego kosza, w którym odciekają przez dwa dni. Po tym czasie ser jest gotowy do sprzedaży. Ricotta jest przykładem sera zwarowego - sery wyrabiane ze zwaru (mieszaniny tłuszczu i białka uzyskiwanej poprzez podgrzanie podpuszczkowej serwatki zakwaszonej kulturami bakteryjnymi) przerobionego z twarogiem, często z dodatkiem ziół, cukru, kakao, owoców.
Ricotta dojrzewa od 1 do 5 dni i zawiera około 20% tłuszczu.

Smak i zapach:

Wyróżniamy trzy główne odmiany sera Ricotta: Ricotta Salata Moliterna (z serwatki mleka owczego), Ricotta Piemontese (serwatka mleka krowiego + 10% mleka) oraz Ricotta Romana (produkt uboczny powstający podczas produkcji sera Romano). Ser wyróżnia się wyjątkowo przyjemnym aromatem słodkiego mleka, świeżego siana i zielonej trawy. Smak słodkawy i delikatny zawdzięcza mleku owczemu.

Podawanie:

Ser jest biały, kremowy i delikatny, wykorzystywany przede wszystkim do przyrządzania lasagne. Także do serników. Można nim nadziewać canneloni lub naleśniki.Ricotta może być podawana i spożywana samodzielnie, świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw, a także z miodem.Ricotta ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Można jeść ją z pieczywem, a także używać do przyrządzania wielu dań - świetnie sprawdzi się zarówno jako farsz do makaronów, zapiekanek, jak i do ciast i deserów.Do tego sera pasuje lekkie białe wino z orzeźwiającą kwasowością.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis