SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Reypenaer

  • Ser Reypenaer. Ser Reypenaer.
  • Ser Reypenaer Ser Reypenaer
  • Ser Reypenaer Ser Reypenaer
  • Ser Reypenaer Ser Reypenaer
  • Ser Reypenaer Ser Reypenaer
  • Ser Reypenaer Ser Reypenaer
Wygląd i konsystencja:
Ser Reypenaer podczas dojrzewania traci około 25% pierwotnej masy. Białe plamy widoczne na powierzchni oznaczają początek jego mineralizacji i krystalizacji białek. Tekstury sera są twarde, ale na podniebieniu się doskonale topią. Są dwa rodzaje sera Reypenaer:
-Reypenaer - dojrzewający 1 rok
- Reypenaer VSOP - dojrzewający 2lata.
Komponenty i wytwarzanie:
Reypenaer jest wysoko cenionym serem przez smakoszy, wytwarzany jest z mleka pasteryzowanego w Holandii w regionie Utrecht. Dojrzewa około 2 lat.

Smak i zapach:

Aromat i smak sera jest wyraźny i pikantny. Smak rozwija się na podniebieniu budząc nuty suszonych owoców i karmelu. W 2007 roku Reypenaer zdobył złoty medal dla najlepszego holenderskiego sera i nagrodę dla najlepszego sera kontynentalnego.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis