SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Renàz

  • Ser Renàz Ser Renàz
Wygląd i konsystencja:
Ser Renàz wytwarzany jest z krowiego mleka, rasy krów Alpina Brun. Składa się z dwóch piątych półtłustego i trzech piątych całego mleka. Ser produkowany jestod grudnia do maja. Jest to pół-gotowany i pół-twardy ser, który jest moczony w solance przez dwa dni, dojrzewa przez okres do 1 roku. Renàz ma wysokość 8 cm, średnicę 30 cm i waży około 5,5 kg. Jest cylindrycznego kształtu, ma twardą, żółtą skórkę i wnętrze koloru słomkowego z otworami.

Smak i zapach:
Ser ma nieco pikantny smak.

Pochodzenie:
Produkowany jest w prowincji Belluno.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis