SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Redykołka

  • Ser Redykołka Ser Redykołka
  • Ser Redykołka Ser Redykołka
  • Ser Redykołka Ser Redykołka
  • Ser Redykołka Ser Redykołka
  • Ser Redykołka Ser Redykołka
  • Ser Redykołka kogucik Ser Redykołka kogucik
  • Ser Redykołka Ser Redykołka
  • Ser Redykołka Ser Redykołka
Wygląd i konsystencja:
Redykołka to rodzaj sera wytwarzanego głównie na Podhalu. Jest to ”młodsza siostra” sera Oscypek, często z nim mylona. Często w kształcie zwierząt, parzenic serca lub wrzeciona. Niegdyś popularny jako upominek, dawany zawsze w parach (po 2 sztuki). Redykołka jest serem półtwardym i półtłustym. Najmniejsze Redykołka mogą ważyć zaledwie 30 do 60 g. Barwa zewnętrzna i na przekroju jest lekko kremowa, przy skórce nieco ciemniejsza, dopuszcza się białą oraz znaczne ściemnienie przy skórce.

Komponenty i wytwarzanie:

Redykołki robi się z fermentowanego sera podpuszczkowego, takiego samego jak na bryndzę. Odkrawa się kawałek, wrzuca na wrzącą wodę, po chwili wyjmuje i ugniata w rękach, znów wrzuca na wrzącą wodę, po chwili wyjmuje i ugniata w rękach, znów wrzuca do waru i trzykrotnie powtarza się tę czynność. Kiedy ser jest już miękki i elastyczny, wtłacza się go do foremki, a gdy zastygnie, wyjmuje i moczy 3 dni w rosole, czyli silnie osolonej wodzie, po czym serek kładzie się na półkę do spichrza, żeby wysechł, a jeszcze lepiej położyć go na słońcu to ozółknie.

Smak i zapach:

Lekko słony i pikantny. Redykołka była rozdawana bezpłatnie w czasie 'redykania' (powrotu) owiec z hali do domu-stąd pochodzi jej nazwa.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis