SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Red Leicester

  • Ser Red Leicester Ser Red Leicester
  • Ser Red Leicester Ser Red Leicester
  • Ser Red Leicester Ser Red Leicester
  • Ser Red Leicester Ser Red Leicester
  • Ser Red Leicester Ser Red Leicester
Wygląd i konsystencja:
Red Leicester jest twardym serem o okrągłym kształcie. Jaskrawa, pomarańczowo-czerwona skórka pokryta jest delikatnym okwitem pleśni. Dobry Red Leicester posiada jędrny miąższ i gęstą, rozpadającą się fakturę. Jest podobny do serów Cheddar i Cheshire.

Komponenty i wytwarzanie:

Red Leicester to tradycyjny, mleczarniany, twardy ser wytwarzany z mleka krowiego. Pochodzi z hrabstwa Leicestershire w Anglii. Charakterystyczną barwę sera tradycyjnie uzyskiwało się poprzez dodanie soku z marchwi lub buraków ćwikłowych, obecnie stosuje się barwnik anatto.

Smak i zapach:

Red Leicester ma delikatny, lekko słodki orzechowy smak. Ser można jeść jeszcze młody, wówczas jest bardziej delikatny, ale w idealnych warunkach powinien być w miarę możliwości pozostawiony do dojrzenia na sześć do dziewięciu miesięcy.

Podawanie:

Najlepiej smakuje podawany na deser z owocami, piwem lub winem. Twarda konsystencja powoduje, że nadaje się do starcia i podania z grzankami lub pieczonymi ziemniakami. Ser ten łatwo się rozpuszcza, dlatego można dodawać go do dań na gorąco. Nie w
pełni dojrzały ser nadaje się do spożycia, ale lepiej smakuje po 6-9
miesiącach dojrzewania.
*źródło:http://www.niam.pl/produkty/produkt/4245-ser_leicester

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis