SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Raschera

  • Ser Raschera Ser Raschera
  • Ser Raschera Ser Raschera
  • Ser Raschera Ser Raschera
  • Ser Raschera Ser Raschera
  • Ser Raschera Ser Raschera
  • Ser Raschera Ser Raschera
  • Ser Raschera Ser Raschera
  • Ser Raschera Ser Raschera
Wygląd i konsystencja:
Raschera jest półmiękkim serem wytwarzanym z mleka krowiego, z niewielką domieszką mleka owczego i koziego. Raschera ma okrągły lub kwadratowy kształt o czerwonawo-żółtej skórce. Miąższ ma barwę jasnej kości słoniowej i jest usiany malutkimi dziurkami, które czasami mają niebieskawy odcień. Miąższ młodego sera jest miękki i elastyczny. Waga 7-10 kg. Wymiary: średnica 30-45cm, wysokość 7-12cm.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z mleka surowego, pełnotłustego lub częściowo odtłuszczonego. Dodaje się nieco mleka owczego, aby otrzymać smak bardziej delikatny lub koziego, by dodać trochę pikantności. Dojrzewanie trwa minimum 2 miesiące.

Smak i zapach:

Zapach sera Raschera jest charakterystyczny, smak delikatny, lekko pikantny, zmienia się z sezonu na sezon. Wiosną i latem sery te są słodkie, świeże i lekko cierpkie. Sery zimowe są bardziej wyraziste i intensywne, lekko cierpkie. Gdy jest dojrzały szczypie w usta.

Pochodzenie:

Raschera to ser pochodzący z włoskiej prowincji Cuneo, tam jest produkowany i dojrzewa. Jego nazwa pochodzi od nazwy jeziora Raschera, położonego u podnóża Mt. Mongioie. Wyglądem przypomina ser Toma, lecz jest kanciasty. Ten praktyczny kształt zastosowano w czasach, gdy ser był transportowany na mułach.

Podawanie:

Doskonale smakuje z razowym pieczywem i czerwonym winem oraz konfiturą z winogron. Dobrze smakuje opiekany.

Polecane wina:
Verduno Pelaverga, Pelaverga di Pagno.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis