SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ragusano

  • Ser Ragusano Ser Ragusano
  • Ser Ragusano Ser Ragusano
  • Ser Ragusano Ser Ragusano
Wygląd i konsystencja:
Ragusano to jeden z ulubionych włoskich serów, wytwarzany na Sycylii. Ma zwykle kształt cegły i wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego. Jest serem podpuszczkowym, dojrzewającym i twardym. Miąższ sera bez oczek lub o nielicznych małych okrągłych oczkach, zawiera 44% tłuszczu. Wyróżnia go charakterystyczna miękka skórka w złotym kolorze oraz pikantny smak. Masa sera wynosi od 6 do 12 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

W lokalnym dialekcie Ragusano (lub Caciocavallo Ragusano) opisywany jest jako scaluni czyli stopień. Twaróg jest podgrzewany i rozciągany tak długo, aż staje się gumowaty. Następnie prasuje się go w prostokątnych formach, po czym ser pozostawia się do wyschnięcia w piwnicach przez 6 miesięcy. Po posoleniu i przetarciu ser Ragusano jest gotowy do procesu dojrzewania, który trwa sześć miesięcy. W tym czasie jest regularnie nacierany mieszaniną oliwy i octu. Po tym czasie twardnieje, a jego smak staje się silniejszy i bardziej aromatyczny.

Podawanie:

Ragusano to ser stołowy, do opiekania, nadaje sie także doskonale do tarcia.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis