SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Raclette Riches Monts

  • Ser Raclette Riches Monts Ser Raclette Riches Monts
  • Ser Raclette Riches Monts Ser Raclette Riches Monts
  • Ser Raclette Riches Monts Ser Raclette Riches Monts
  • Ser Raclette Riches Monts Ser Raclette Riches Monts
Wygląd i konsystencja:
Ser posiada miąższ z małymi oczkami, barwy od kości słoniowej do złotej. W serze są widoczne nieliczne oczka, a jego skórka jest jasnobrązowa z nalotem.

Komponenty i wytwarzanie:

Raclette Riches Monts jest pakowany w formie plasterków, co ułatwia zastosowanie go w kuchni.

Smak i zapach:

Ser Raclette Riches Monts ma bardzo bogaty aromat, podobny nieco do serów Munsterskich z płukaną skórką, ale w smaku jest delikatny.

Podawanie:

Można go kłaść bezpośrednio na zapiekanki, grzanki albo mięsa na gorąco.Ciekawostka: Pod nazwą 'Raclette' kryje się zarówno gatunek sera (zaliczany do serów pół-twardych) jak i związany z tym serem sposób przyrządzania potraw. Słowo 'raclette' pochodzi od francuskiego 'racler', czyli zdrapywać, bowiem tradycyjnie przygotowana potrawa raclette polega na zdrapywaniu ze specjalnego kamiennego naczynia rozgrzanego na nim przed kominkiem albo piecykiem sera (a w przypadku prawdziwie pasterskiego raclette’a, będziemy mieli do czynienia po prostu z kamieniem i ogniskiem). Ser zdrapuje się na to, z czym akurat mamy ochotę go zjeść, nie ma tutaj kresu możliwościom: od prostego chleba, ziemniaków, poprzez kiszone ogórki, marynowane i śieże warzywa, aż po mięsa i wędliny.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 48% w suchej masie.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis