SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Raclette

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Raclette Ser Raclette
  • Ser Raclette Ser Raclette
  • Ser Raclette Ser Raclette
  • Ser Raclette Ser Raclette
  • Ser Raclette Ser Raclette
  • Ser Raclette Ser Raclette
  • Ser Raclette Ser Raclette
  • Ser Raclette Ser Raclette
  • Ser Raclette Ser Raclette
Wygląd i konsystencja:
Raclette to ser z mleka krowiego, mający generalnie jasnobrązową skórkę i zwartą konsystencję. Ma okrągły lub kwadratowy kształt i gładką, od różowej po ciemno pomarańczową, nieco lepką, naturalną skórkę. Twardy ser z dziurkami, produkowany z parzonego twarogu.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest produkowany w kołach, lub blokach o jasnej brązowo-pomarańczowej skórce. Do spożycia nadaje się najlepiej po 3 miesiącach dojrzewania.

Smak i zapach:

Mimo że ser Raclette ma dość przyjemny smak, nie wyróżnia się niczym specjalnym zanim się go nie podgrzeje przy ogniu lub na gorącym grillu. Wtedy jego pełny, pikantny, słodki i lekko owocowy aromat wzmacnia się, a elastyczność stopionego sera sprawia, że staje się naprawdę doskonały. Charakteryzuje go łagodny, ale wyraźny i dojrzały zapach. Raclette to ser twardy, o subtelnym smaku, dobrym posmaku i jędrnej fakturze.

Pochodzenie:

Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa 'racler', które oznacza 'zeskrobywać'.

Podawanie:

Podawany w naczyniu o nazwie Raclette, którego nazwa pochodzi od francuskiego czasownika racler (zeskrobać). Również znany pod nazwą Valais Raclette, co jest ogólnym mianem serów klasy Walliser. Raclette słynie jako jeden ze składników szwajcarskiej potrawy, w której cienkie plasterki sera topi się na pieczonych ziemniakach. Tradycja spożywania potrawy o nazwie Raclette pochodzi ze średniowiecza, kiedy to alpejscy pasterze odkryli, że ser położony blisko rozżarzonych kamieni topi się i zeskrobany może być doskonałym, ciepłym posiłkiem. Dziś Raclette stanowi ulubiony przysmak Szwajcarów - danie, które spożywa się przez cały rok z rodziną i przyjaciółmi. Przygotowanie potrawy jest szybkie i niewymagające doświadczenia, pozwalające na dużą dowolność podawania. Ser należy pokroić na odpowiednie porcje pasujące do specjalnych patelenek na Raclette. Zazwyczaj do Raclette stosuje się specjalny elektryczny grill z małymi patelenkami. Czasem takie urządzenie zwane 'Racletton' wyposażone jest w płytę grzejną, którą z powodzeniem wykorzystuje się do grillowania mięs, czy warzyw, obok rozpuszczania sera. Jako dodatki można użyć wielu warzyw. Doskonałe są grzyby marynowane np. maślaki, ogóreczki konserwowe, małe cebulki konserwowe, kalafior, marchew itp. Wszystko zależy od własnej wyobraźni i smaku. Doskonale nadaje się do topienia, świetny do sosów i zup.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 50% w suchej masie.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis