SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Rabiola di Roccaverano

  • Ser Rabiola di Roccaverano Ser Rabiola di Roccaverano
  • Ser Rabiola Ser Rabiola
  • Sery z grupy Rabiola Sery z grupy Rabiola
Wygląd i konsystencja:
Waga w granicach 250-400 g, grubość – 4-5 cm, średnica – około 10-14 cm. Ser miękki, gęsty, dojrzały, w kształcie okręgu. Skórka jasnobrązowo- pomarańczowa.

Komponenty i wytwarzanie:
Rabiola to ser produkowany tradycyjnie z mleka kóz piemonckich, dziś częście wytwarzany z mleka krowiego z dodatkiem koziego albo owczego. Często aromatyzuje się go sezonowymi ziołami np. rozmarynem, bazylią, melisą, czy szałwią. Ser posiada certyfikat AOC czyli oznaczenie pochodzenia geograficznego produktów rolnych w Unii Europejskiej.

Smak i zapach:
Smak pikantny i zapach intensywny z wyraźną nutą ziołową (określany jako kombinacja jaśminu i przepoconych skarpet).

Pochodzenie:
Ser włoski, produkowany od wieków, wspominany już przez Pliniusza Starszego. Nazwa pochodzi od miasta Robbio, w regionie Lombardia, w prowincji Pavia oraz Roccaverano w regionie Piemont, w prowincji Asti. Niektórzy mówią, że nazwa bardziej pochodzi od słowa rubeole czyli czerstwy - z powodu faktury skórki. Ten ser produkuje się też na pograniczu Alessandrii i Langhe. W sprzedaży są różne odmiany sera Rabiola np. Rabiola langhe z jaśniejszą skórką, mniejszy i o bardziej kwadratowym kształcie albo Rabiola nostrana

Podawanie:
Ten kozi ser najlepiej podawać na ciepło. Świetnie komponuje się z białym winem a także z marmoladą z pomarańczy. Doskonale też smakuje z pieczywem z dodatkiem orzechów lub winogron. Jako ser stołowy podaje się go z dodatkie chleba toskańskiego, oliwek, soli i pieprzu albo samodzielnie, tylko z winem. Pasuje do dań gorących np. risotto (risotto rabiola) albo spaghetti (spaghetti rabiola aglio). Nie można go przechowywać w foli ponieważ to bardzo nagatywnie wpływa na jego smak i szybciej się psuje. Najlepiej zużyć go od razu po zakupie, ew. przechowywać w lodówce do kilku dni, ale w naturalnej skórce albo zawinięty w papier.

Pauje najlepiej winoVermentino della Riviera Ligure di Ponente lubBianco di Pitigliano

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis