SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Rabacal

  • Ser Rabacal Ser Rabacal
  • Ser Rabacal Ser Rabacal
  • Ser Rabacal Ser Rabacal
Wygląd i konsystencja:
Ser Rabacal występuje w różnych rozmiarach, ale nigdy nie waży więcej niż 1 kg. Można go spożywać jako miękki lub półtwardy. Wytwarzany z białego twarogu, najczęściej serwowany na świeżo.

Komponenty i wytwarzanie:

Rabacal jest wytwarzany z owczego lub koziego mleka. Po dodaniu podpuszczki zwierzęcej lub enzymów z żołądków cielęcych ,mleko krzepnie po czym odsączana jest serwatka i solony twaróg. Po tych zabiegach, ser wkłada się do form, osusza się i pozostawia do tradycyjnego dojrzewania.

Pochodzenie:

Rabaçal produkowany jest w parafiach gminy Condeixa-a-Nova, Penela, Soure, Alvaiázere, Ansião i Pombal.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 50-60%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis