SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Queso del Tietar

  • Ser Queso del Tietar Ser Queso del Tietar
Komponenty i wytwarzanie:
Ser występuje w dwóch wersjach. Świeży ser nazywa się Cabra del Tietar i potrzebuje jedynie tylko kilku dni by dojrzeć. Wytwarzany jest z mleka koziego i często jest mieszany z takimi przyprawami jak oregano, tymianek, rozmaryn i papryka. Rezultatem jest ser kremowy, jasnożółty i lekko kwaśny smak, który utrzymuje się przez długi czas. Drugiej wersji potrzeba dwóch lub trzech miesięcy dojrzewania, wtedy jego faktura twardnieje i nabiera on orzechowego smaku. Jest niewielki, waży około 1 kg. Jego kształt może być cylindryczny lub wydłużony.

Pochodzenie:

Queso del Tietar to hiszpański ser pochodzący z Avila. Na południe od prowincji Avila, znajdziemy spektakularne Tiétar Valley, obszar bujnej roślinności i bardzo specyficzny mikroklimat, w którym są hodowane kozy ras górskich i verata. Kozy te dają wspaniałe mleko, które umożliwiły produkcję doskonałych serów regionu Kastylii Leon.

Podawanie:

Queso del Tietar jest idealnym dodatkiem do makaronów.

Wartości odżywcze:

Zawiera 45% tłuszczu w suchej masie.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis