SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Queso Majorero

  • Ser Majorero Ser Majorero
  • Ser Majorero Ser Majorero
  • Ser Queso Majorero Ser Queso Majorero
Wygląd i konsystencja:
Jest to twardy ser wytwarzany z mleka koziego i jest zwykle formowany w kształt cylindra. Ser o naturalnej skórce z motywem nadrukowanym na górze i na dole, tak typowym dla wszystkich hiszpańskich serów są to splecione liście palmowe. Kolor skórki jest zwykle biały, choć sery, które przechowywane są przez dłuższy okres i nacierane oliwą, papryką lub paloną mączką kukurydzianą nabierają odcienia bardziej brązowego.

Komponenty i wytwarzanie:

Skrzep serowy uzyskany w wyniku ścięcia podpuszczką odsącza się i kroi na grube plastry. Następnie masę serową przekłada się do form, naciera solą i prasuje prasami uzyskanymi z liści palmowych. Po ok 10 dniach powstaje Majorero, jeszcze bez skórki. Czeka go jeszcze 3, 4 miesiące dojrzewania. Po tym czasie ser nacierany jest olejem zaprawionym papryką lub prażoną mąką kukurydzianą co daje posmak przypieczenia.
Kozy rasy Majorera, z których mleka wytwarza się ser są karmione porostami i ziołami co wpływa na skład ich mleka (jest bardzo gęste i tłuste).

Smak i zapach:

Gęstwa serowa przywodzi na myśl dziki miód, dziki tymianek i migdały. Końcówka jest dość pieprzowa i ma posmak czerwonego wina. Ten ser jest bardzo twardy, bardzo ostry i mocno aromatyczny.

Pochodzenie:


Ser jest również znany pod nazwą Queso Fuerteventura, na cześć pięknej wyspy Kanaryjskiej, na której jest wytwarzany. Jakość sera została uznana w 1996 roku. Był to pierwszy ser Wysp Kanaryjskich i pierwszy hiszpański kozi ser, który otrzymał wyróżnienie.

Podawanie:

Stosowany jest do deski serów, ale smakuje równie dobrze podawany na ciepło - z makaronem, warzywami, grillowany, a także z winem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis