SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Queso Fresco (Adobera)

  • źródło www.elrestaurantemexicano.com źródło www.elrestaurantemexica no.com
  • Queso Fresco Queso Fresco
Wygląd i konsystencja:
To meksykańska forma białego sera. Ser posiada różne rozmiary i kształty. Ma miękką, kruchą fakturę, która zmiękcza się, ale nie topi po podgrzaniu. Oparty jest na hiszpańskim serze Burgos. Jest miękki i łamliwy, ale nie kruchy. Wyraźnie ziarnisty, odznacza się bardzo łagodną, świeżą kwasowością.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser wytwarzany jest z mleka krowiego.W Meksyku produkowany jest z mleka świeżego. Proces dojrzewania jest bardzo krótki, trwa nie dłużej niż kilka dni.

Smak i zapach:
Jest to świeży ser o łagodnym, lekko słonym smaku, z serów w hiszpańskim stylu najczęściej używany.

Podawanie:
Ser jest dobry do posypywania lub jako nadzienie, ale również doskonale smakuje z owocami. Bywa kruszony do zup, chili, tacos, smażonej fasoli, pięknie orzeźwia smak sałat i enchiladas.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis