SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Queso Colonia

  • Ser Queso Colonia Ser Queso Colonia
  • Ser Queso Colonia Ser Queso Colonia
  • Ser Queso Colonia Ser Queso Colonia
  • Ser Queso Colonia Ser Queso Colonia
  • Ser Queso Colonia Ser Queso Colonia
Wygląd i konsystencja:
Ser półtwardy z mleka krowiego, kształt - cylindryczny, płaski. Konsystencja elastyczna, w kolorze żółtawo - białym lubżółtym, gładka i wilgotna, z wielkimi licznie rozsianymi dziurkami. Rozmiar dziurek od 2 do 5 mm. Dojrzewa od 4 do 12 miesięcy. Zawartość tłuszczu:45%.

Smak i zapach:
Mlekowy, łagodny zapach i wspaniały lekko słodki smak.

Pochodzenie:
Queso Colonia pochodzi z Urugwaju, z regionu Swiss Colony. Produkcję sera rozpoczęli szwajcarscy imigranci w 1851r. założyciele miasta Colonia, stąd nazwa sera. Dzisiaj ser spożywany jest całym w kraju. Pierwotnie był to ser podobny do szwajcarskiego sera Gruyere jak i Emmentalera.

Podawanie:

Spożywany z chlebem lub bez, doskonały do przekąsek i sałatek. Polecany również do fondue.

Proponowane wina:
Tannat Dayman lub Chardonnay - Don Adelio Ariano.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis