SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Queijo do Pico

  • Ser Queijo do Pico Ser Queijo do Pico
Wygląd i konsystencja:
Jest to ser o kształcie cylindrycznym. Średnica wynosi 16-17cm, wysokość 2-3cm. Waży około 650-800 g. Posiada żółta skórkę i miękki miąższ. Smak i zapach w zależności od stopnia dojrzewania, które trwa minimum 20 dni.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser tradycyjnie wytwarzany z mleka krowiego, ale teraz częściej mieszanego z kozim.

Pochodzenie:
Nazwany na cześć jednej z dziewięciu wysp archipelagu Azorów, jest Produkowany od XVIII wieku, a receptura jego wytwarzania przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Podawanie:
Queijo do Pico bywa spożywany na deser lub jako aperitif z lokalnym winem Pico.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 45%-49%.
Wilgotność: 67%-71%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis