SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Queijo da Ilha, Ilha Graciosa

  • Ser Queijo da Ilha Ser Queijo da Ilha
  • Ser Queijo da Ilha Ser Queijo da Ilha
Wygląd i konsystencja:
Jest podobny do Pecorino Romano. Sprzedawany w całości lub pocięty na kliny. To średnio twardy ser z kremową teksturą.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser wytwarzany z mleka krowiego. Wędzony i pozostawiony do procesu dojrzewania na trzy miesiące. Formowany w duże koła o wadze 8 - 12 kg. Zawartość tłuszczu 45%.

Smak i zapach:
Zapach jest dość silny ,smak bardzo aromatyczny, ostry, orzechowy i maślany wraz z lekkim posmakiem wanilii i ziół.

Pochodzenie:
Produkowany na wyspie Azory Graciosa.

Podawanie:
Tradycyjnie ze świeżym pieczywem.

Wartości odżywcze:
Wilgotność: 28-37%.
Białko: 24-31%.
Sól: 1,5%.

Proponowane wina:
Chardonnay, Pinot Gris lub Mosel Riesling Spatlese.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis