SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Quartirolo Lombardo

  • Ser Quartirolo Lombardo Ser Quartirolo Lombardo
  • Ser Quartirolo Lombardo Ser Quartirolo Lombardo
  • Ser Quartirolo Lombardo Ser Quartirolo Lombardo
  • Ser Quartirolo Lombardo Ser Quartirolo Lombardo
  • Ser Quartirolo Lombardo Ser Quartirolo Lombardo
Wygląd i konsystencja:
Quartirolo Lombardo to włoski, mleczarniany, półmiękki ser o kwadratowym kształcie. Ser jest kruchy, z nieco grudkowatym miąższem, o bladoróżowej skórce. Z wiekiem twardnieje i pokrywa się czerwono-szarą pleśnią.

Komponenty i wytwarzanie:

Quartirolo Lombardo wytwarzany jest z mleka krowiego. Ser swoje różne nazwy zawdzięcza regionom, w których jest produkowany. Ten rodzaj sera wytwarza się przez cały rok zazwyczaj z pełnego mleka. Quartiolo Lombardo można spożywać na różnych etapach dojrzewania.

Smak i zapach:

Kiedy Quartirolo Lombardo jest jeszcze młody ma cytrynowo-świeżą kwasowość. Po upływie dwóch miesięcy, smak sera ujawnia owocowy charakter.

Podawanie:

Ser podawany jest z sałatkami i wędlinami.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 26g. Białko: 22 g. Wartość energetyczna: 325 kcal.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis