SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Quark

  • Ser Quark Ser Quark
  • Ser Quark Ser Quark
Wygląd i konsystencja:
Quark jest to wilgotny, biały ser sprzedawany w pojemniczkach. Jest najpopularniejszym serem w Niemczech i stanowi połowę produkcji wszystkich serów w tym kraju.

Komponenty i wytwarzanie:

Quark to tradycyjny, mleczarniany, jarski, świeży ser wytwarzany z mleka krowiego. Quark może być wytwarzany z pełnego, odtłuszczonego lub półtłustego mleka, a nawet z maślanki. Do niektórych wersji dodaje się odtłuszczone mleko w proszku, wtedy stają się raczej ziarniste. Ser dojrzewa w ciągu kilku dni.

Smak i zapach:

Quark ma delikatny smak i gładką i miękką konsystencję. Miękki i wilgotny, jak skrzyżowanie jogurtu z Fromage Frais, zwykle powinien mieć smak świeżych cytryn.

Pochodzenie:

Quark oznacza po prostu „twaróg” w języku niemieckim, a o serze mówi się, że pochodzi jeszcze z epoki żelaza.

Podawanie:

Używany do ciast (np. do sernika) i sufletów, do sosów z owocami, do naleśników, pierogów i na kanapki.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis