SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pultost

  • Ser Pultost Ser Pultost
  • Ser Pultost Ser Pultost
  • Ser Pultost Ser Pultost
Wygląd i konsystencja:
Pultost to ser twarogowy, kwaskowy, dojrzewający, robiony z odtłuszczonego mleka krowiego w Norwegii. Ser z dodatkiem smakowym i z dodatkiem ziół, bez skórki, sprzedawany luzem, zawiera 60% wody. W sprzedaży występuje w kubkach papierowych lub plastikowych o pojemności ok.200g.

Komponenty i wytwarzanie:

Twaróg jest zaszczepiony starym dojrzałym twarogiem i zmieszany z nim dojrzewa w temp. 30 - 40 C przez 3 dni, a następnie oziębiony i złożony w zbiornikach drewnianych o pojemności 50 litrów, dojrzewa w temp.5 C przez okres 3 miesięcy.

Smak i zapach:

Smak korzenny i pikantny.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis