SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Puigpedrós

  • Ser Puigpedrós Ser Puigpedrós
Wygląd i konsystencja:
Ser z surowego mleka krowiego, wytwarzany w pobliżu gór Puigpedrós od których wziął nazwę. Specyficznie położone pastwiska pod względem geograficznym, znane z osobliwego klimatu, wilgotnej gleby i wyjątkowej trawy mają wpływ na smak i charakter sera.Tekstura płótwarda. Skórka sera przemywana solanką ma charakterystyczny pomarańczowy kolor. Dojrzewa około 2 miesięcy. Zawartość tłuszczu-45%. Sprzedawanyw opakowaniach 1 kg. i 2 kg.

Smak i zapach:
Intensywny zapach z nutą kwiatową,w ustach pozostawia smak orzechów,owoców i ziół.

Podawanie:
Z pieczywem, owocami kandyzowanymi, suszonymi morelami, orzechami.

Proponowane wina:
Riesling lub Sauvignon Blanc
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis