SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Provolone Val Padana

  • Ser Provolone Val Padana Ser Provolone Val Padana
Wygląd i konsystencja:
Ser półtwardy o masie wyciskanej, zwartej, koloru lekko słomkowego.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany jest z pełnego mleka krowiego. Strefa produkcji jest ściśle określona. Są to prowincje: Cremona, Piacenza, Brescia, Werona, Vicenza, Rovigo, Padwa.

Smak i zapach:

Smak ma delikatny (w przypadku sera dojrzewającego do trzech miesięcy) bądź mocniejszy (gdy dojrzewa dłużej). Może być lekko podwędzany.

Pochodzenie:

Ser powstał w drugiej połowie XIX wieku.

Podawanie:

Świetny na półmisek serów, znakomity na przekąski. Łatwo się topi, nadaje się dobrze do potraw gotowanych, poza tym do warzyw i pieczywa. Najlepiej smakuje z winami o głębokim, pełnym bukiecie.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis