SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Provolone

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Aged Provolone Ser Aged Provolone
  • Ser Provolone Ser Provolone
  • Ser Provolone Ser Provolone
  • ser Provolone ser Provolone
Pochodzenie:
Provolone jest produkowany we Włoszech w Lombardii. Pochodzi z Kampanii, należy do serów robionych z ciągniętego twarogu. Początkowo Provolone produkowany był z mleka bawolic, a podobne do niego sery Provolo i Provahira ciągle jeszcze we Włoszech się robi z takiego mleka.
Nikt nie wie dokładnie, gdzie i jak powstał ten ser, lecz z pewnością należy do najstarszych serów znanych przez Rzymian. Ser chroniony DOC od 1982 roku.

Wygląd i konsystencja:

To tradycyjny, mleczarniany, elastyczny ser twarogowy o jednorodnym miąższu. Cienka, twarda skórka ma kolor złoto-żółty i lekki połysk. Czasami skórka bywa też pokryta woskiem. Dostępny jest w różnych kształtach. Młody ser jest miękki i łagodny. W miarę dojrzewania nabiera ostrzejszego smaku. Często bywa lekko podwędzany. Ser ten może być kulisty, w kształcie gruszki, cylindryczny czy nawet pleciony. Masa zależy od fantazji producenta.
Są różne rodzaje sera Provolne:
-Giganti (sery olbrzymy), często robione są na specjalne okazje lub targi, mogą mierzyć nawet ponad 3 m długości. Najbardziej znany Giganti, często spotykany we włoskich delikatesach, jest w kształcie kiełbasy związanej sznurkiem.
-Dolce (łagodny Provolne) w wieku od dwóch do trzech miesięcy, to ser giętki i gładki, z cienką woskowaną skórką.Włoski ser oryginalnie wytwarzany z bawolego mleka. Łagodny w smaku, gdy jest świeży, a z upływem czasu staje się bardziej pikantny. Zwykle jest wędzony, twardy i kruszący się.
-Picante (pikantny) do koagulacji sera Picante stosowana jest podpuszczka koźlęca, która nadaje mu mocniejszy smak.

Smak i zapach:

W wieku od sześciu miesięcy do dwóch lat, ser jest ciemniejszy, ma małe dziurki i ostry smak.

Podawanie:

Provolone jest serem ogólnego stosowania używanym do gotowania, deserów, a nawet do tarkowania. Używa się go także do fondue oraz do pikantnych nadzień, na przykład kurczaków. Jest on stosowany także jako ser do deski serów.

Proponowane wina:

Polecane wina: Pelaverga di Pagno, Verduno Pelaverga.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis