SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Provola Nebrodi

  • Ser Provola Nebrodi Ser Provola Nebrodi
  • Ser Provola Nebrodi Ser Provola Nebrodi
  • Ser Provola Nebrodi Ser Provola Nebrodi
Wygląd i konsystencja:
Skórka sera Provola Nebrodi jest gładka, błyszcząca, o bladym kolorze żółtym. Rozmiar sera różnić się może  w zależności od obszaru produkcji, począwszy od kilogramowego Nebrodi w północno-zachodniej obszaru Mistretta, Castel di Lucio, Caronia, do półtorakilogramowego w Nebrodi Central obszar Floresta, Ucrìa, Castell "Umberto.

Komponenty i wytwarzanie:
Jest wytwarzany z surowego mleka krowiego  poddawanego koagulacji z wykorzystaniem podpuszczki pozyskanej z baranka.

Smak i zapach:
Smak  od słodkiego do pikantnego, wraz z postępem starzenia się.

Pochodzenie:
Tradycyjny ser wytwarzany w Sycyli z ojca na syna.

Proponowane wino:
Nero d'Avola lub Nerello Mascalese.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis