SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Provola Madonie

  • Ser Provola Madonie Ser Provola Madonie
  • Ser Provola Madonie Ser Provola Madonie
  • Provola Madonie Provola Madonie
Wygląd i konsystencja:
Provola Madonie jest wytwarzany w kształcie piłki  z krótką szyjką  o miękkich teksturach. Skórka biała lekko żółtawa. Solony w nasyconej solance, doglądany i doprawiany nią  przez 15 dni. Ser typu pasta filata.

Wytwarzanie i komponenty :
Produkowany z mieszanki mleka owczego, koziego z dodatkiem podpuszczki zwierzęcej.

Smak i zapach:
W smaku słodki i delikatny.

Pochodzenie:
Produkowany jest w jednej z najbogatszych prowincji Włoch, na górzystym terenie w pobliżu morza. Wytwarzany przez doświadczonych rzemieślników ręcznie według receptury przekazywanej z ojca na syna.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis