SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Prima Donna

  • Ser Prima Donna Ser Prima Donna
  • Ser Prima Donna Ser Prima Donna
  • Ser Prima Donna Ser Prima Donna
  • Ser Prima Donna Ser Prima Donna
Wygląd i konsystencja:
Prima Donna to żółty ser wytwarzany w cylindrycznym kształcie koła o masie 26kg. Tekstury ma twarde, rozpływające się w ustach. Ser dojrzewa sześc miesięcy. Jest skrzyżowaniem dojrzałego holenderskiego sera Gouda i włoskiego Parmigiano Reggiano. Prima Donna rozwija głęboko złote wnętrze z małymi otworami w całej swej powierzchni z widocznymi białymi kryształkami białka zwanego kazeiną.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Prima Donna wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego.

Smak i zapach:

Jest pikantny w smaku z dość słodkim karmelowym wykończeniem. Ser pachnie jak cukierki toffi.

Podawanie:

Ser jest doskonały na kanapki, w zupach i sosach lub jako przekąska z lampką czerwonego wina.

Proponowane wina:

Czerwone owocowe: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah lub Zinfandel.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis