SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pressato

  • Ser Pressato Ser Pressato
  • Ser Pressato Ser Pressato
Wygląd i konsystencja:
Pressato to ser o różnych kształtach i rozmiarach wytwarzany z mleka krowiego. Z wiekiem skórka zmienia kolor od blado-słomianego do złoto-żółtego. Jest to ulubiony włoski ser, a jego nazwa oznacza po prostu „prasowany”. Nazywany też Spressa.

Komponenty i wytwarzanie:

Nazwa odnosi się do serów z mleka odtłuszczonego lub półtłustego.

Smak i zapach:

Sprzedawany zwykle za młodu, kiedy to charakteryzuje się słodko-kwaśnym i mlecznym smakiem.

Podawanie:
Ser nadaje się do zapiekania w niewysokiej temperaturze, na deskę serów i koreczki. Podawany z lekkimi winami czerwonymi i różowymi.

Wartości odżywcze:

Zawartość łuszczu minimum 30% w suchej masie.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis