SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Prastost

  • Ser Prastost Ser Prastost
  • Ser Prastost Ser Prastost
  • Ser Prastost Ser Prastost
Wygląd i konsystencja:
Ma kształt koła o jasnożółtej skórce pokrytej drobną tkaniną, i żółtym płaszczem wosku. Prastost jest serem giętkim, z nieco gąbczastą fakturą i wieloma nieregularnymi dziurkami wielkości ziarna ryżu.

Komponenty i wytwarzanie:

Tradycyjny, mleczarniany, półmiękki ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa około dwóch miesięcy, zawartości tłuszczu to 45%. Jest to wyróżniajacy się spośród innych serów ser o bogatym, mocnym smaku.

Pochodzenie:
Początki tego sera, znanego pod nazwą „ser pastora”, sięgają XVI wieku. Tradycyjnie wytwarzany był przez żonę miejscowego pastora z mleka, którym spłacano dziesięcinę, czyli obowiązkowe świadczenie na rzecz utrzymania rodziny duchownego. Ser był następnie sprzedawany na miejscowym rynku, a jego popularność była traktowana jako probierz popularności kapłana, oraz naturalnie, umiejętności serowarskich jego żony. Obecnie wytwarzany tylko w serowarniach.

Smak i zapach:

Jego smak obejmuje skalę od łagodnego do wyrazistego słodko-kwaśnego smaku kwasu mlekowego, pozostawia gorzki owocowy posmak na podniebieniu.

Podawanie:

Jest idealny jako przystawka,  startym posypuje się zupy i gulasze, podawany także na desce serów.Sprawdza sie tez jako przekąska, z pieczywem, szynka , salami. Nadaje sie do wykorzystaniu przy robieniu koreczkow z winogronami, kawałeczkami mandarynki albo oliwkami pimento.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis