SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pouligny-Saint-Pierre

  • Ser Pouligny-Saint-Pierre Ser Pouligny-Saint-Pierre
  • Ser Pouligny-Saint-Pierre Ser Pouligny-Saint-Pierre
  • Ser Pouligny-Saint-Pierre Ser Pouligny-Saint-Pierre
Wygląd i konsystencja:
Pouligny-Saint-Pierre to tradycyjny, farmerski, niepasteryzowany ser z naturalną skórką. Ma kształt piramidy otoczonej miękką, lekko pomarszczoną, naturalną skórką w kolorze kości słoniowej. Gdy ten ser obeschnie, zmarszczki na jego powierzchni pogłębiają się i szarzeją, a na powierzchni powstają plamki białej i niebieskiej pleśni. Skórka jest miękka, w kolorze kości słoniowej, jeśli ser jest młody. W miarę, jak ser dojrzewa i wysycha, skórka staje się czerwonawo-pomarańczowa, stanowiąc tym samym wspaniały kontrapunkt dla sprężystego, śnieżnobiałego, lekko ziarnistego wnętrza sera.

Komponenty i wytwarzanie:

Pouligny-Saint-Pierre produkowany jest z mleka koziego.

Smak i zapach:

Degustacja pozwala docenić złożoność smaku, w którym wyczuwalne są nuty roślin zielnych i białego wina oraz samego miąższu sera, który jest jednocześnie śmietankowy i orzechowy.

Pochodzenie:

Nazwa sera pochodzi od miejscowości o tej samej nazwie. Ten ser nazywany jest piramidą lub Wieżą Eiffla z powodu stożkowego kształtu. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1972 roku.

Podawanie:

Ser bywa serwowany jako deser z owocami lub z chrupiącym pieczywem z dodatkiem lampki wina Chenin Blanc lub Sauvignon Blanc.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu minimum 45% w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis