SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Port du Salut

  • Ser Port du Salut Ser Port du Salut
  • Ser Port du Salut Ser Port du Salut
  • Ser Port du Salut Ser Port du Salut
  • Ser Port du Salut Ser Port du Salut
Wygląd i konsystencja:
Skórka sera Port du Salut jest lekko wilgotna i zabarwiona, z regularnymi śladami po pokrytej plastikiem tkaninie wykorzystywanej w produkcji sera. Masa serowa jest elastyczna, koloru kremowego, miękka i giętka, z niewielką ilością dziurek. Wytwarzany jest w dyskach, o 23cm średnicy i wadze ok. 2kg. Proces dojrzewania sera Port du Salut trwa jeden miesiąc. Należy
wybierać ser o gładkiej, elastycznej i miękkiej konsystencji. Po
przekrojeniu powinien mieć widoczne, nieregularne dziurki. Nie powinien
mieć wysuszonych miejsc i ciemnych plam.

Smak i zapach:
Ser posiada bardzo słaby zapach.

Pochodzenie:

Produkowany w Entrammes, w departamencie Mayenne, w północno-zachodniej Francji.

Zastosowanie:
Jest to ser stołowy używany do przygotowania deski serów,
kanapek i past serowych oraz jako przekąska. Doskonale pasuje do
ciemnego piwa i czerwonego wina, a także krakersów, chleba oraz grzanek.
Polecany jest jako dodatek do świeżych i suszonych owoców.
Ciekawostki:
Po raz pierwszy został wyprodukowany przez trapistów, po
powrocie z wygnania po rewolucji francuskiej. Mnisi z opactwa Notre Dame
du Port du Salut dopiero po 100 latach od rozpoczęcia produkcji
uzyskali pełne prawa na jej wyłączność.
*źródło:http://www.niam.pl/produkty/produkt/4252-ser_port_du_salut
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis