SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Port Salut

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Port Salut Ser Port Salut
  • Ser Port Salut Ser Port Salut
  • Ser Port Salut Ser Port Salut
Wyglad i konsystencja:
Port Salut to ser z ciemnopomarańczową skórką i złocistym gładkim miąższem z niewielką ilością małych dziurek. Ma wyrafinowany, łagodny smak. To ser o fermentacji powierzchniowej.

Pochodzenie:

Port Salut pochodzi z Francji, gdzie zaczęli go produkować trapiści po powrocie z wygnania z rewolucji.Port Salut oznacza "przystań wybawienia", nazwę opactwa w Bretanii.
W 1870 r. trapiści zaprezentowali ten ser w Paryżu, gdzie od zaraz odniósł wielki sukces. Zakonnicy nazwali swój serenrammes, a nie mogąc sie uporać z rosnącym popytem po drugiej wojnie światowej sprzedali dużej mleczarni znak handlowy Saint Paulin. Wytwarzane przemysłowo ser Port Salut i Saint Paulin jest bardzo trudno odróżnić.
Port Salut jest dobry, gdy ma elastyczną, delikatną konsystencję i gładką, cienką, czerwonopomarańczową skórkę. Powinien się łatwo kroić, nie lepić i mieć subtelny i lekki aromat fermentacji mlecznej.

Podawanie:

Podawac na desce jako ser stołowy razem z innymi serami. Można go uzywać do robienia past serowych, kanapek i przekąsek. Skórka nadaje się do jedzenia.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis