SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pont-l'Évêque

  • www.foodsubs.com/Chesoft.html www.foodsubs.com/Chesoft .html
  • Ser Pont l'Évęque Ser Pont l'Évęque
  • Ser Pont l'Évęque Ser Pont l'Évęque
  • Ser Pont l' Eveque Ser Pont l' Eveque
Wygląd i konsystencja:
Pont-l'Évêque ma jędrny miąższ o żółtej barwie i jadalną skorupkę. Skorupka nosi ślady pofałdowania z powodu zabiegu pielęgnowania sera na słomianych matach. Pont-l'Eveque ma nieco pleśniową, brązową skórkę i miękki, giętki miąższ. W miarę dojrzewania skórka staje się lepka i czerwienieje, a w miąższu pojawiają się małe dziurki. Dalsze dojrzewanie powoduje, że po przecięciu miąższ błyszczy tłuszczem. Dojrzewa od 6 do 8 tygodni. Zazwyczaj wytwarzany jest w kwadratowym kształcie 10 cm x 10 cm i 3 cm wysokości o wadze 400 gram.
Ser musi być regularnie płukany, szczotkowany i obracany w celu pobudzenia wzrostu określonych bakterii na skórce sera. Zawartość tłuszczu wynosi 50%. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1976 roku. Ser jest przechowywany w pudełeczkach z listewek jodły.

Smak i zapach:

W smaku Pont-l'Évêque jest wspaniale aromatyczny, maślany z lekko pikantnym posmakiem, z drobnym śladem słodyczy. Jest znany także pod nazwą Moyaux. Jego aromat porównuje się do stęchłych piwnic, jednak w smaku jest pikantny i na długo pozostawia słodki, orzechowy posmak.

Pochodzenie:

Nazwany na cześć normandzkiego miasteczka we Francji. Jest to prawdopodobnie jeden z najstarszych serów w tamtym regionie. Legenda głosi, że Pont l'Eveque został wprowadzony przez mnichów w Pays d'Auge w średniowieczu, w XII wieku, był znany w obecnym miejscu do siedemnastego wieku. Rocznie wytwarza sie 3500 ton tego sera.
Na przestrzeni wieków ser nosił różne nazwy. W średniowieczu nazywano go Angelon, w XIII wieku Augelot, a od XVII wieku nosi nazwę Pont l'Eveque.

Podawanie:

Pont L'Eveque to doskonały ser deserowy, stołowy. Stosowany do obkładania świeżego chleba wiejskiego.

Proponowane wina:

Pont-l'Évêque bardzo dobrze pasuje do wyrazistych win, doskonały z mocnym czerwonym winem oraz z Bordeaux, Cabernet, Merlot, Riesling, Viognier, Beaujolais, Gamay czy Gewurztraminer.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis