SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Poiset au Marc

  • Ser Poiset au Marc Ser Poiset au Marc
  • Ser Poiset au Marc Ser Poiset au Marc
Wygląd i konsystencja:
Poiset au Marc jest wytwarzany w małych cylindrycznych kształtach ważących 180 g. Dojrzewa od 6 do 8 tygodni. Skórka pomarańczowa, przemywana w Marc de Bourgogne. Wnętrze kremowe, gładkie.

Pochodzenie:

Ser został stworzony przez Pierre Moine, inżyniera rolnictwa. Jego koncepcja produkcji sera polegała na tym, by ściśle przestrzegać stosowania metody wytwarzania sera Epoisses ale zamiast mleka krowiego zastąpić go mlekiem kozim.

Podawanie:

Z lampką wina Meursault.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis