SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Podhalański - ser gazdowski (gołka ,pucok, brusek)

  • Ser Gazdowski Ser Gazdowski
Wygląd i konsystencja:
Jest serem półtwardym. Wewnątrz jest pełen malutkich oczek w całym jasnożółtym miąższu. Miąższ miękki i elastyczny. Ma naturalną skórkę, która zmienia barwę na ciemnopomarańczową podczas wędzenia sera.

Kształt: zewnętrzny- walec, na przekroju kształt koła. Ser ten zwany jest także serem gazdowskim, na podhalu znany też jako gołka, pucok, kara.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany jest z krowiego i owczego mleka. Mleko pochodzi od krowy rasy górskiej czerwonej. Przygotowywany z masy parzonej, podsuszany, ale najczęściej wędzony. Polerowana skórka ma kolor jasnocytrynowy lub czekoladowy, jeśli ser jest mocno uwędzony. Nadaje mu się wrzecionowaty lub beczułkowaty kształt układając w odpowiednich, drewnianych formach. Stąd jego delikatny smak. Polecany jest szczególnie dla osób, które preferują sery łagodne i niezbyt słone.

Smak i zapach:

Ser posiada wyraźny zapach wędzenia oraz delikatny, lekko słonawy smak.

Pochodzenie:

Podhalański jest tradycyjnym, farmerskim serem. W dniu 7 października 2008 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany jako 'Ser gazdowski'. W przeszłości wyrób sera gazdowskiego odbywał się w okresie jesienno- zimowym, kiedy niemożliwe było pozyskiwanie mleka owczego. Obecnie produkowany jest przez cały rok.Nazwa pochodzi od słowa gazda czyli " rolnik ".

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis