SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Plaisir au Chablis

  • Ser Plaisir au Chablis Ser Plaisir au Chablis
  • Ser Plaisir au Chablis Ser Plaisir au Chablis
Wygląd i konsystencja:
Pod wieloma względami Plaisir au Chablis, poprzez swoje miejsce narodzin i metody produkcji, jest podobny do sera Epoisses. Pochodzi z Burgundii. W czasie dojrzewania skórka od kremowo-pomarańczowej, ciemnieje do barwy miedzi. Zawartość tłuszczu w serze: 60%.

Komponenty i wytwarzanie:
Jest myty raz w tygodniu w Chablis, co nadaje mu smak wina i łatwo rozpoznawalny zapach. Jest zazwyczaj przedstawiany w drewnianym pudełku.

Smak i zapach:
Jak Epoisses, smak jest silny, a równocześnie pikantny. Plaisir au Chablis topi się w ustach.

Podawanie:
Łączy się go ze słodkimi owocami i orzechami w deserze lub podaje jako przekąskę.
Odpowiednie wina: Pomerol, Saint Emilion, Merlot.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis