SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pithiviers

  • Pithiviers Pithiviers
Wygląd i konsystencja:
Francuski ser miękki z porostem białej pleśni obtoczony w suchej trawie. Wytwarza się go z krowiego mleka. Produkowany jest w formie cylindrów o jednostkowej wadze 380 gramów o średnicy ok.15 centymetrów i wysokości 3 centymetrów. W zależności od stopnia dojrzałości sera rdzeń żółtawo-białego miąższu jest jasny lub zwarty, a konsystencja lejąca lub miękka. Okres dojrzewania trwa2-3 tygodnie. Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi 45 % .

Smak i zapach:
Swój pikantny smak ser Pithiviers zawdzięcza sianu, które wrasta w jego pokrytą białą pleśnią powierzchnię.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis