SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Piora

  • Ser Piora Ser Piora
Komponenty i wytwarzanie:
Ser robi się z mieszanki mleka pochodzącego z udojów z dwóch kolejnych dni. Mleko jest mieszane i podgrzewane do 90. stopni F (około 32. stopni C), a następnie z płynną podpuszczką odstawiane do skwaśnienia. Zsiadłe mleko jest podgrzewane do 104. stopni F (40. stopni C), a następnie prasowane w formach przez 12 godzin. Ser Piora sezonuje się przez 6 miesięcy.

Pochodzenie:
Ten wytwarzany przede wszystkim w indywidualnych gospodarstwach szwajcarskich.

Wartości odżywcze:
Wilgotność: 43%.
Tłuszcz: 29%.
Sól: 1,5%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis